Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. zajrzyj Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film